Catering dla klientów biznesowych, który częściej określamy mianem cateringu dla firm, to część biznesu cateringowego, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Usługi świadczone przez firmy cateringowe wymagają elastyczności oraz ścisłej współpracy ze zleceniodawcą, lub pośredniczącą specjalistyczną agencją eventową zajmującą się organizacją spotkań firmowych. Obecnie, catering dla firm, to nie tylko przerwy kawowe i proste posiłki regeneracyjne dostarczane do firm, ale cały wachlarz różnorodnych pozycji, które firmy mogą zamówić bezpośrednio do swoich siedzib, jak również w konkretne miejsce w plenerze, czy też inne miejsce publiczne typu sala koncertowa, muzeum lub teatr. Jak wygląda współpraca z firmą cateringową i jaki catering firmowy wybrać?
Organizując wydarzenie firmowe i przystępując do wyboru firmy cateringowej, warto zastanowić się nad kilkoma kwestiami, które będą miały bezpośredni wpływ na nasz wybór. Na początku warto określić budżet, jakim dysponujemy, ilość gości, zastanowić się nad lokalizacją imprezy i jej charakterem. Tych kilka elementów będzie miało kluczowe znaczenie w momencie podejmowania decyzji o rodzaju cateringu, jakiego potrzebujemy. Należy pamiętać, że charakter zlecenia będzie miał kluczowe znaczenie w momencie wyboru firmy cateringowej, która musi dysponować odpowiednim doświadczeniem, liczbą pracowników, odpowiednim know-how oraz sprzętem i zapleczem.
Catering na konferencję, szkolenie, sympozjum
Najczęściej przybiera postać szwedzkiego stołu, z zimnymi i ciepłymi daniami, słodkimi przekąskami oraz napojami (gorącymi i zimnymi). Wybierając firmę do obsługi takiego zlecenia, warto zapoznać się z realizacjami, aby upewnić się, że serwowane dania, poza smakiem, apetycznie wyglądają. Smaczne i elegancko zaprezentowane jedzenie sprawi, że goście miło spędzą czas w przerwie wydarzenia i zregenerują się przed jego dalszymi etapami.
Sprawna obsługa kelnerska, terminowość oraz świeże i smaczne jedzenie to najważniejsze cechy, na które trzeba zwrócić uwagę, wybierając firmę cateringową na konferencję lub szkolenie.
Catering na event firmowy, jubileusz, spotkanie integracyjne pracowników
Jedno z najtrudniejszych wyzwań dla firmy cateringowej. Organizowane obecnie eventy firmowe (szeroko pojęte) wymagają od firm cateringowych, nie tylko przygotowania doskonałego jedzenia, czy doskonałej obsługi, ale przede wszystkim aktywnego włączenia się w scenariusz całego wydarzenia. Serwowanie dań głównych w asyście hostess przebranych za stewardesy, czy też w rytm muzyki z „Piratów z Karaibów” wymaga od cateringu czegoś więcej niż tylko przygotowania smacznego jedzenia. Poza odpowiednim doświadczeniem firmy cateringowej należy zwrócić uwagę na posiadane zaplecze, a także stosowane rozwiązania logistyczno-gastronomiczne.
Catering w plenerze
Wydarzenia w plenerze mogą być wydarzeniami organizowanymi dla kilkuset, a nawet dla kilku tysięcy uczestników. Z założenia są imprezami masowymi, które wymagają świetnego przygotowana logistycznego oraz bogatego zaplecza technicznego. Namioty, ławki, chłodnie, zastawa stołowa, stoły – w przypadku imprez plenerowych odpowiednie doświadczenie musi iść w parze z bogatym zapleczem logistyczno-gastronomicznym. Bez względu na charakter imprezy catering w plenerze to zadanie wymagające maksimum zaangażowania ze strony firmy cateringowej.
Catering świąteczny i wigilijny
Cieszący się coraz większym zainteresowaniem catering wigilijny lub ogólnie ujmując świąteczny to propozycja dla firm, które pragną wraz z pracownikami przeżyć ten wyjątkowy czas. Okres ten jest idealnym momentem do podsumowań oraz do stworzenia planów na przyszłość. Przyjęcia świąteczne najczęściej odbywają się w restauracjach, ale takie rozwiązanie ma zdecydowanie jeden minus – ograniczona wielkość spotkania. Restauracje nie są w stanie pomieścić więcej niż 100 osób, a i tak o takie miejsce będzie bardzo trudno. Zazwyczaj w restauracji ugościmy od 30 do 50 osób. Na szczęście Kraków jest miastem, w którym z dostępnością miejsc na więcej niż 100-150 osób nie będzie problemu. Takie świąteczne spotkanie można z powodzeniem zorganizować w teatrze, filharmonii, muzeum, galerii i wielu innych miejscach. Od strony gastronomicznej lokalizacja takiego wydarzenia dla firmy cateringowej nie będzie miała znaczenia. Dobra firma cateringowa dostarczy usługę w każde wybrane przez zamawiających miejsce. Wybierając wśród różnych ofert, powinno się zwracać szczególną uwagę na jakość serwowanego jedzenia, jego różnorodność, a także sposób podania. Okres świąteczno-noworoczny warto celebrować w wyjątkowy sposób, mając pewność rzetelnego wykonania usługi przez firmę cateringową.
Organizacja konferencji, szkolenia lub spotkania firmowego stawia przed nami wiele zadań, z których jednym z najważniejszych będzie wybór idealnych podwykonawców. Takich, którzy zagwarantują sukces całego wydarzenia, a na pewno mocno się do niego przyczynią. Bez względu na wielkość imprezy i jej lokalizację, warto stawiać na dobre i rzetelne firmy z bogatym, a co ważniejsze różnorodnym doświadczeniem. To ono pozwoli nam mieć pewność, że całość zostanie przygotowana z dbałością o najmniejszy detal.